Len - historie, pěstování, vlastnosti
Historie, pěstování, zpracování
Len je ušlechtilý materiál používaný již v období Mezopotámie. Do Evropy se len dostal v období středověku a na konci 18. století v Evropě tvořil 18 % z celkové spotřeby textilních vláken, svůj spotřební vrchol zažil v 19. Století.
Len je výjimečný tím, že při jeho pěstování nejsou potřeba žádné pesticidy ani hnojiva, je nenáročný na složení půdy a stačí mu přirozeně se vyskytující dešťové srážky. Jedná se o obnovitelný surovinový zdroj, při zpracování je rostlina plně využitelná a plně recyklovatelná – biodegradabilní.
Pro už len se nepěstuje v Česku?
Pěstování lnu mělo v ČR dlouholetou tradici. Především v podhorských a bramborářských výrobních oblastech představoval významnou tržní plodinu. Od roku 1990 dochází k postupnému úpadku zejména kvůli ztrátě konkurenceschopnosti českých pěstitelů díky globalizaci trhu a zrušeným podporám.
Zpracování lnu je složitý proces, kdy postupným sušením, smáčením, odstraněním dřeviny a česáním vzniká lněná surovina, která se spřádá do vláken, ze kterých pak ve tkalcovnách vzniká lněné plátno. Při zpracování suroviny se nepoužívají žádné chemikálie a kromě použité vody je proces zejména mechanický.
Přednosti, nezastupitelnost a specifika
- Len se pyšní až trojnásobnou „životností“ ve srovnání s bavlnou a to zejména díky tomu, že jsou lněná vlákna delší, hladší a pevnější (nejpevnější přírodní vlákno). Lněné tkaniny si uchovávají i při opakovaném používání svůj původní vzhled a charakter krásného, plného zboží a při opakovaném praní (i na vysoké teploty) se jeho vlastnosti naopak zlepšují.
- Lněné tkaniny jsou hladké, nezanechávají úlety (chloupky) a díky tomu mají také nižší špinivost .
- Vlákna mají chladný omak a dobře vodí teplo - len na pokožce v létě chladí a v zimě hřeje. Vlákna jsou také silně navlhavá, lněné výrobky mají bezkonkurenční savost, která v létě vytváří spolu s chladným omakem skvělý komfort nošení.
- Sebastian Kneipp doporučuje len na oděv coby nejzdravější kvalitu, ve styku s kůží. Svoji strukturou má schopnost mikromasáže.
- Vědecky podloženým faktem je, že choroboplodné bakterie na lněných tkaninách méně ulpívají a ani se nerozmnožují tak rychle jako u jiných. Len je přirozeně antialergický a antibakteriální.
Vše z výše uvedeného dokazuje, že je len šetrný k životnímu prostředí - je organický, plně rozložitelný a nezanechává žádný ekologicky nebezpečný odpad, při zachování patřičných postupů finálních úprav lněných produktů vznikají vysoce udržitelné výrobky.